Kostens indhold
af sukker – er det skadeligt eller ej?
Sukker hører til gruppen af kulhydrater. Der
findes det naturligt forekommende sukker og det tilsatte
sukker. Kosten kan nemlig udover tilsat sukker også
indeholde naturligt forekommende sukkerater som sukrose
(rørsukker), glukose (druesukker) og fruktose i frugt og
grøntsager, laktose i mælk og maltose i brød. Dette
sukker skal ikke medregnes i en opgørelse over kostens
indhold af tilsat sukker.
Kulhydrater nedbrydes i fordøjelsessystemet til
glukose, fruktose og galaktose og absorberes til blodet.
I leveren vil næsten al galaktose (fra laktose i mælk) og
fruktose blive omdannet til glukose, som kan optages i de
fleste af kroppens celler.
Et for højt sukkerindtag kan medføre positiv
energibalance, hvilket vil sige, at kroppen tilføres mere
energi, end den kan forbrænde. Positiv energibalance
medfører vægtøgning uanset kostens sammensætning, men
særligt sukker i flydende form så som sodavand er med til
at give ubalance i kosten.
Sukker kan altså omdannes til fedt og
aflejres på kroppen, modsat hvad en del mennesker
tror.
Et for stort sukkerindtag medfører en fortynding
af kostens indhold af vitaminer, mineraler og
fibre.
Derfor anbefales det, at sukkerindtaget
højest må være 10 % af den samlede kost.
Det er derfor vigtigt at skelne mellem tilsat
sukker og det naturligt forekomne i kosten. Tilsat
sukker, som f.eks. i slik, chokolade, sodavand og
kartonjuice (som indeholder næsten lige så meget sukker
som sodavand), bør minimeres eller undgås.
Derimod er de naturligt forekomne sukkerarter
ikke et problem, og skal du alligevel bruge tilsat
sukker, så er rørsukker eller lign. at foretrække. Her er
nogle små fif til at mindske den uheldige
sukkerindtagelse:
- Køb ”ægte” juice uden tilsat
sukker.
- Minimere indtagelse af slik og
sodavand.
- Undgå hvidt sukker i kosten.
|